De horeca mag met ingang van 1 juni gedeeltelijk weer op. Mits natuurlijk het coronavirus onder controle is. De voorwaarden en de beperkingen zijn niet helemaal duidelijk voor iedereen. Ook zijn er nieuwe regels over hoeveel mensen er naar binnen mogen en wat de regels zijn op het terras. Boga heeft de nieuwe regels voor u op een rijtje gezet. (foto: Pixabay)
- Het afhalen en bezorgen verandert ook na 1 juni 2020 niet.
- Hotels mogen open en mogen ook hun restaurant gebruiken voor hotelgasten logies. Uiteraard met 1,5 meter afstand en met hygiëne.
- Restaurants en cafés mogen per 1 juni 2020 onder strenge voorwaarden deels open.
- Ook terrassen mogen, met flinke beperkingen deels open.
Nieuwe regels horeca vanaf 1 juni 2020
Waar het om gaat is dat het kabinet groepsvorming wil tegenhouden. En ook de openbare ruimte en mobiliteitsstromen moeten beheersbaar blijven. Voorwaarde is wel dat de 1,5 meter maatregelen correct wordt uitgevoerd op basis van reservering en hygiëne maatregelen op locatie te realiseren.
Wie mogen er open?
Restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters mogen per 1 juni 2020 open.
- Binnen mogen maximaal 30 mensen ontvangen worden, inclusief personeel en onder bovenstaande voorwaarden,
- Gasten moeten reserveren / Aan deur reserveren is ook toegestaan
- De regel van 1,5 meter afstand blijft gelden
- Terrassen mogen alleen open als iedereen aan een tafeltje zit
- Bij terrassen moeten mensen (gasten en personeel) 1,5 meter afstand van elkaar houden
- Hotels hebben dezelfde regels als restaurants en cafés.
- Ondernemer mag de gast die zich niet houdt aan de regels de toegang ontzeggen of verwijderen
- Daarom is het noodzakelijk om de regels kenbaar te maken en het eigen toezicht goed te organiseren
Regels voor catering bij horeca
- Groepen en groepsvorming blijven dus niet toegestaan.
- Catering van grote groepen tijdens een event kan dus niet.
- De catering kan wel bezorgd worden.
- Groepsbijeenkomsten (ook na reserveren) is dus verboden
Hoeveel personen mogen er nu op het terras
Extra regels om rekening te houden met ‘binnen’
- Ondernemers zijn verplicht om de regels te communiceren en te handhaven
- Bij meerdere afzonderlijke locaties op een terrein of gebouw is een strikte scheiding van de looproutes noodzakelijk en mag er geen groepsvorming zijn.
- Geen garantie op 1,5 meter afstand binnen in de zaak? Dan kunnen maatregelen getroffen worden zoals het scheiden van looproutes of afscheiden van tafels door kunststof of ander materiaal.
- Meer mensen binnen halen mag geen doel zijn van een horecazaak.
- Reserveren en toelaten van groepen is niet toegestaan
- Voor binnen geen eis om aan tafel te zitten. Bij restaurants is dit natuurlijk logisch. Voor cafés is zitten aan de bar of een statafel geen belemmering, mits er is gereserveerd, rekening gehouden met hygiëne en 1,5 meter afstand
- Met reserveren kan de horecazaak ook mensen over meerdere shifts indelen, mits men rekening houd met de 1,5 meter afstand en de hygiëne
Extra regels om rekening te houden met ‘Terras’
- Terras is niet gebonden aan reservering.
- Aan tafel zitten is verplicht
- 1,5 meter afstand op terras is ook verplicht
- Mensen op het terras kunnen niet naar binnen zonder te vragen
- Toezicht verplicht als terrasbezoeker naar binnen wil vanwege de 30 personen verplichting